Каква е разликата между анатомична и класическа възглавница?

Ако сте тръгнали да си търсите нова възглавница, сигурно ви е направило впечатление, че на пазара се предлагат основно два вида възглавници – класическа и анатомична.

Но каква е разликата между тях и коя от тях ще е по-подходящият избор за вас?

Анатомична възглавница

Анатомичната възглавница е възглавница, която следва формата и извивките на главата. Тя обикновено е малко по-висока и малко по-твърда, за да може да оказва необходимата опора на врата и раменете по време на сън и да поддържа гръбнака изправен. В голямото разнообразие от анатомични възглавници, които се предлагат, можете да намерите както такива с окончателна, твърда форма, така и такива, които са анатомични, но все пак можете да регулирате например височината им.

Поза на сън

Анатомичните възглавници са особено подходящи за хора, които предпочитат да спят по гръб или на страни, тъй като поддържат гръбнака в правилното му, извито, положение при тази позиция. Ако в допълнение възглавницата има и слой от мемори пяна, тогава опората се съчетава и с обгръщащо усещане, тъй като възглавницата се адаптира изцяло по вашата индивидуална форма с мек и нежен завършек.

Здравословни проблеми

Ако страдате от оплаквания като болки във врата или гърба, особено след сън, анатомичната възглавница отново е добър избор за вас. Тя ще осигури необходимата по-твърда подкрепа за врата и раменете ви и ще зададе правилната извита форма за гръбнака ви по време на сън. За максимален комфорт отново я потърсете в комбинация с мемори пяна, за да може непосредственият ѝ допир с врата ви да бъде нежен и обгръщащ. Ако страдате от болки след сън, най-добре обърнете внимание дали и матракът ви не е за смяна.

Класическа възглавница

Класическата възглавница е значително по-мека, а понякога и по-ниска спрямо анатомичната. За разлика от нея, класическата няма зададена фабрична форма, която да следва извивките на тялото. Въпреки това, има класически възглавници, които са създадени изцяло с пълнеж от парченца мемори пяна. Те са адаптират по формата на главата, но общото усещане от спането на такава възглавница е, че тя е значително по-мека и ефирна от анатомичната възглавница, която все пак дава по-солидна опора под слоя мемори.

В повечето случаи класическата възглавница наподобява тази с пълнеж от гъши пух, дори когато материалът ѝ е друг, като например микрофибърните нишки Уелслийп, които са хипоалергични и не развиват акари, за разлика от гъшия пух.

Поза на сън

Класическите възглавници се препоръчват основно за хората, които предпочитат да спят по корем. Тъй като възглавницата е по-мека, тя не натиска излишно лицето, а по-ниската ѝ форма позволява на гръбнака да остане изправен и максимално близо до естественото му положение при тази поза.

Здравословни проблеми

Ако изпитвате болки във врата, раменете или гърба и спите по корем, обаче, специалистите препоръчват да смените позата си на сън. Според тях тази болка е сигнал, че тази поза не е най-подходящата за вашето тяло. Те съветват да я смените и да започнете да спите по гръб или на страни, като съответно смените и възглавницата с анатомична. Ако все пак не успявате и се въртите често, все пак по-добрият избор остава да бъде класическа възглавница.

Comments are closed.